28/02/2012

Making of: Oho!

Tässä kuvina tuon "Oho!"-sivun teko. Video olisi varmaan mukavampi, mutta sellaista en osaa tehdä... Mutta eiköhän vaihekuvatkin jotain kerro? 

Pitäisikö tällaisia tehdä useamminkin, onko kiva?


Mutta aloitetaanpa! Gesso ja omien skräppipohjien luominen on minulle tällä hetkellä aika kova juttu. Niinpä tämänkin sivun teko alkoi gessoämpärin nostamisella esiin. Tosin maltoin mieleni hetken ja päätin lisätä pohjaan kolmiulotteisuutta juuri käymäni Nathalie Kalbachin kurssin inspiroimana.

Valitsin paperiksi erään Leimailutaivaassa ostamani alepaperin ja lätkin siihen varastoista löytyneitä kirjaimia. Tässä on siis hyvä tapa käyttää niitä kirjaintarroihin jääviä irtokirjaimia, joista ei oikein enää otsikoita synny! Kuorrutin sen jälkeen koko paperin gessolla. Toisiin kohtiin sudin gessoa hyvin paljon vedellä laimennettuna, toisiin laitoin gessoa sellaisenaan, hyvin peittävänä kerroksena.


Kunhan gesso oli ehtinyt kuivahtaa, kaivoin esiin maalit. Tähän sivuun, kuten moneen muuhunkin, käytin sekä suihkemaaleja että akryylimaaleja. Lisäsin pari isoa kirjainta "maskeiksi" ja suihkin pohjan päälle ensin väritöntä Glimmer Mistiä ja sen perään turkoosia Chalk board mistiä. Näin Chalkboard ei heti nappaa taustaan kiinni, vaan kun sivun nostaa pystyasentoon, värit valuvat. Turkoosin akryylimaalin lisäsin sivuun vanhalla etukortilla vetämällä sekä roiskimalla.


Taustan työstö jatkui maalien kuivuttua kohojauheen avulla. Embossasin sinne tänne leimailemalla kirjainleimoilla, kuplamuovilla sekä ihan suoraan vesileimatyynyä sivussa hankaamalla. Kohojauheena käytin valkoista jauhetta.


Ja kun nyt musteiden makuun päästiin, niin lisäsinpä kerroksellisuutta taustaan vielä kirjain sabluunan avulla. Hieroin turkoosia mustetyynyä suoraan paperille kirjainsabluunan läpi. Tässä vaiheessa ajatus sivun aiheesta alkoi jo olla selvillä, koska tausta painottui niin vahvasti kirjaimiin, sanoihin ja kieleen.


Etsiskelin teetetyistä kuvistani aiheeseen sopivan otoksen ja kahmaisin silppulaatikoista väreihin sopivia papereita. Säilytän kaikki paperisilppuni nimittäin väriensä mukaan, joten turkoosien papereiden löytäminen on varsin helppoa. Samalla kannoin pöydälle myös boordileikkureita.


Papereiden sommittelu lähtee minulla varsin vapaasti. En jaksa kauaa harkita ja miettiä vaan leikkelen suoraan paperin paperileikkurilla summittaiseen kokoon ja kokeilen. Varsin harvoin mittaan kuviopapereiden palojen kokoja vaan enemmän käytän mittatikkuna silmääni.

Aloitan jostain paperista ja etenen sitten täydentämällä. Tässä vaiheessa sivupohjan päällä olevista elementeistä mikään ei vielä ole kiinni, vaan voin lisäillä papereita mihin väliin tahansa ja siirrellä niiden paikkoja.


Tässä kuvassa paperit ovat nyt löytäneet paikkansa ja ne on kaikki kiinnitetty paikoilleen. Kuvan kiinnitin näennäisesti vaan tuolla klemmarilla, mutta kaksipuolista teippiä on toki kuvan takana myös. Osa kerroksista on kohotettu 3D tarrapaloilla. Olen myös ressannut palasten reunoja ja lisännyt mustetta liian valkoiselta näyttäneiden aaltopahvisuirujen päälle.


Sitten on otsikon, journalingin ja koristeiden vuoro. Papereiden asetteluvaiheessa minulla on yleensä päässäni joku idea, mihin otsikon laitan, mutta lähes 99% unohdan ajatella journalingin paikkaa. Onneksi sille on kuitenkin vielä aina paikka löytynyt, jos sellainen tarvitaan! Omat tarinointini ovat yleensä varsin lyhyitä, enemmänkin ehkä ajatelmia ja teen ne lähes aina koneella. En näet voi sietää omaa käsialaani. Tarinoinnin kirjoittamiseen menee minulta yleensä noin 5 minuuttia, joten kauhean syvällisiä juttuja ne eivät taida olla.

Koristeiden kanssa puolestaan saatan nyhvätä pitkänkin aikaa. Varsin nopeasti liimaan jo etsimäni jutut paikoilleen, mutta pöydällä olevia kätköjä kaivelemalla löytyy aina uusia juttuja, joita voisi sivuun liittää. Koristeiden muodostamat ryppäät ovatkin aika usein yksityiskohta, joka sivuistani löytyy. Mieheni joutuu usein toteamaan, että jättäisin jo sivun rauhaan enkä ylityöstäisi sitä, kun yritän vielä sovitella jotain kukkaa tms. sivuun.


Tässä on sitten valmis sivu. Journaling löysi tässäkin paikkansa, vaikken sitä tullut aiheen valinnan jälkeen miettineeksi. Journaling-luiskien pituus on ainoa asia, jonka tähän sivuun oikeasti mittasin. Tosin sen aika usein mittaan. Mittaan siis tilan kuinka pitkä ja monta liuskaa näyttää hyvältä ja suhteutan tekstini sitten siihen tilaan. Minulla skräppäys ei siis ole kovinkaan tekstilähtöistä, heh.

Koristeiksi päätyi nappien, verkon ja nitojan niittien lisäksi myös pätkiä washiteippiä, koristeneuloja ja kaksi itse tekemääni nappia, sydän ja perhoskuvioinen. Ja kyllä, yritin sivuun niiden lisäksi änkeä vielä jotain muutakin, mutta kun ne eivät minnekään sopineet, jäivät pois.

Kuka jaksoi lukea? Oliko mielenkiintoinen, tehdäänkö tällaisia lisää? Kysymyksiä, ajatuksia, ihmettelyä - sana on vapaa!

Sorry, this text is only in Finnish, but I guess something can be seen from the photos also. I tried to document how this LO came to life.

12 comments:

 1. Oli mielenkiintoista, kiitos infosta. Minua kiinnostaa nuo maalien ja mistien ym. töhnien käyttö, mutta en (vielä) itse omista kovin montaa lajia.

  ReplyDelete
 2. Paula: Mukava kuulla!

  Ei minullakaan noita maaleja ja juttuja montaa ole tai ainakaan verrattuna joihinkin ulkomaalaisiin kuviin, jossa on mistejäkin kaappikaupalla. :D

  Akryylimaaleja minulla taitaa olla viisi, sitten on gesso ja mistejä on yhteensä kuusi - chalkboard versioita keltainen, punainen ja sininen, glimmer versioita helmiäinen ja kaksi vaaleanpunaista. Pikkuhiljaa kokoelma kasvaa ja yhdelläkin pääsee jo pitkälle! Varsinkin kun hommaa päävärit, niin hyvin saa sitten sävytettyä eri juttuja, kun nuo sekottuvat toisiinsa :)

  ReplyDelete
 3. Kiitos vaan kohteliaisuudesta! Kiva kun tykkäsit kortista :D
  Minä puolestaan ihailen näitä sun skräppileiskojasi!
  Sulla on kyllä uskomaton mielikuvitus ja "silmä" kun rakennat näitä sivuja. Ihmettelen aina että: "ai tuollaistakin voi laittaa ja miks mä en osaa :(" Yks osaa yhtä ja toinen toista, niin se on!

  ReplyDelete
 4. Joo, vaiheet on kivoja.

  ReplyDelete
 5. Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus! Tosi kiva katsoa leiskan syntyminen vaihe vaiheelta, tämmöinen olisi kiva jatkossakin jos vaan jaksat tehdä! :)

  ReplyDelete
 6. Merkku: Niin se tosiaan menee! sinä osaat luoda upeita kortteja, tosiaankin - taito, joka minulta puuttuu. Mulla on kai sitten "luovaa hulluutta" noihin leiskoihin :D

  Jokke: Kiva kuulla :)

  Emi: Laitetaan korvan taa - eli jossain vaiheessa uudestaan!

  ReplyDelete
 7. Kiva postaus. Itse olen maailman laiskin ohjeiden lukia, mutta sun töistä inspiroituneena lähdin leikkimään gessolla ja akryylimaaleilla. Linkkinä mun gessosotkut. :)

  ReplyDelete
 8. emmo: Heh, minä yleensä tuijottelen ohjeista kuvat ja sitten kokeilen ja kummastelen, jos ei tullutkaan sellainen lopputulos kuin piti - tekstissä on ollut joku jippo, jota kuva ei näytä :D

  Tuo sinun sivusi on ihan ääääääärimmäisen upea! <3

  ReplyDelete
 9. Ihana leiska ja mielettömän kiva lukea miten teit tämän. Ite en ole koskaan uskaltanu kokeilla näin rohkeasti noita maaleja ja gessoa, mutta tämän luettuani tuli sellanen olo että haluaisin kokeilla. Samalla voisi toi skräppikärpänenkin herätä talviuniltaan ja tulla mun luo =)

  ReplyDelete
 10. Kirsi: Kiitokset! Mukava kuulla, että kuvakokoelmasta ja selityksestä on hyötyä! :) Kokeilemaan vaan! Se on oikein mukavaa!

  ReplyDelete
 11. Erittäin mielenkiintoinen postaus, ja mukavaa luettavaa tälleen puolen vuoden päästäkin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitokset :) Hiukan on kuvaustyylini muuttunut :D

   Delete

Thank you so much for taking the time to leave a comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...