29/05/2011

Muumitalot - Moomin houses


Taas saa äiti olla ylpeä pienestään. Tyttö tuumasi yhtenä aamuna, että haluaa muumitalon. Kun sanoin, ettei meillä nyt sellaista ole, tuumasi hän "Askarreellaan sellainen!". Mahtavaa, tuumasi äiti ja sekunnin pohdinnan jälkeen otin esiin varastosta pari wc-paperirullan hylsyä ja siniset sormivärit. Sillä välin kun tyttö maalasi pensselin kanssa talojen pohjia, piirsin pari ympyrää punaiselle kartongille sekä kaksi ovea ruskealle ja neljä ikkunaa valkoiselle.

Kun rullat olivat kuivuneet, sai tyttö kiinnittää ikkunat ja ovet itse, minä kiepautin katot ja sitten liimattin ne paikoilleen. Talon katolle tehtiin se koriste hammastikusta, joka väritettiin tusseilla sekä muovihelmistä.

Kirppikseltä löydetty hemuli pääsi sitten asumaan muumitaloon.


I'm so proud of my older daugter. One day she wanted to have a moomin house. When I said that we don't have one, her answer was: "Let's make one!". Great, I thought and after a seconds "designing" handed her two card board cylinders and blue fingerpaints. While she painted the houses, I drew two circles on red cardboard, two doors on brown cardboard and four windows on white cardboard.

When the paint had dried, we added the windows and doors (I added a piece of tape to the back side of the pieces and my daughter but the pieces in place). I made the roofs and then we cgued them to the house. The ornament on the roof was made of a colored dental stick and a plastic pearl.

The hemulen, a flea market find, got a house of his own, then.

16 comments:

 1. Onpa upea! Kyllä on lapsi tullut äitiinsä:)

  ReplyDelete
 2. Syystäkin olet ylpeä! :)

  Minun on pitänytkin kysyä, että säästätkö kaikki lastesi askartelut ja miten? Meillä alkaa olla jos jonkinlaista sormivärimaalausta eikä niistä mistään malttaisi luopua (äidin mussukan taiteilut on KAIKKI arvokkaita..! ;D ) mutta toisaalta tila loppuu melko nopeasti, jos kaikki säästää. Onko sinulla jotain johtoajatusta siihen, mitä säästät ja loistoideaa siihen, miten niitä säästää?

  ReplyDelete
 3. HIenot ovat muumien talot! Kiva idea otetaan käyttöön joskus ;-)

  ReplyDelete
 4. Aivan ihana idea ja toteutus!
  Tulee elävästi mieleen omat askartelut lasteni kanssa!
  Olet kyllä ihana äiti. Lapset kyllä muistavat kaikki tuollaiset yhdessä tekemiset!! Ne ovat tärkeä perintö!

  ReplyDelete
 5. Oikein, ja kohta te ootte siinä pisteessä että sun ei tarvii enää edes idoida kun kaikkeen on jo selvät sävelet.
  Hyvä tytöt! on hienot talot!

  ReplyDelete
 6. Onpa suloiset talot! Aivan ihanat ja itse tehdyt on aina paremmat kuin ostetut :)

  ReplyDelete
 7. Ihana, ihana!!! Kiitos hyvän idean jakamisesta!

  ReplyDelete
 8. Kiki: Kiitokset! Tyttö vaikutti oikein tyytyväisiltä taloihinsa :)

  Milla: Meillä syntyy päivittäin niin monta piirrosta ja maalausta, ettei kaikkia voi millään säästää. Osaa ns. jatkotyöstän ja teen niistä kortteja tms. mutta osa menee ihan paperinkeräykseen. Piirroksia on myös kehystettynä lastenhuoneen seinillä sekä iso määrä vaatekaappien ovessa ja jääkaapin ovessa. Näitä kuvia vaihdellaan. Osan piirroksista säilytän ja laitan ne tytön omaan "muistojen laatikkoon", jossa on mm. kotiutumisvaatteet neuvolasta, ensi kengät jne.

  Varsinaisten askartelujen kanssa toimitaan hiukan eri tavalla. Kuvaan ne heti valmistuttua ja sitten tyttö saa ne leikkeihinsä. Näin ollen säilöttävää harvemmin edes jää, mutta iloa riittää. Ja silti askartelu on tallessa kuvana. Jossain vaiheessa ajattelin sitten teettää kuvakirjan noista tytön askarteluista tai tehdä jonkunlaisen minialbumin.

  Käyttöön tehdyt askartelut ovat tietenkin ihan käytössä - paidat, tyynyliinat jne.

  Aurinko-omena: Kokonaisen Muumilaaksonhan askartelee myös suht nopeaan erilaisita purkeista ja purnukoista ;D

  Merkku: Kiitos! Toivoisin, että tyttö oppii sitä kautta käsillä tekemisen taidon ja arvostamaan käsitöitä ja niistä saatavaa iloa :)

  shys: Epäilen, että kun tyttö alkaa ihan itsenäisesti askarrella ylpeyteen sekoittuu haikeus. :)

  kiala: Niin minustakin - itse tehty on aina kivempi :)

  Pia K: Kiitokset :)

  Elina: Eipä kestä kiitellä! :)

  ReplyDelete
 9. Tuo onkin hyvä idea, että kuvaa kaikki (isommat) taiteilut, silloinhan niistä jää jokin "todiste" ilman, että itse taiteilua tarvitsee säästää ja lisäksi askartelutaitojen kehityksenkin näkee eri tavalla. Mäpä otankin tuon käyttöön, kiitos! :) Lisäksi kai pitäisi opetella vähemmän sentimentaaliseksi - ihan kaikki paperilaput, joissa on jokin lapsen tekemä jälki, ei kuitenkaan ole säilyttämisen väärtti... (..kai..? ;) ).

  ReplyDelete
 10. Hyvin ajateltu tytöltä ja hieno lopputulos! Huippuidea myös tuo askartelumini, siitä tulee hieno jos sellaisen päätät tehdä.

  ReplyDelete
 11. Milla: Olepa hyvä vain! :)

  Minä otin aika hurjan linjan jo heti alkuun - papereille piirrellään kummallekin puolelle (tai toiselle maalataan ja toiselle piirretään tms.) ja vain osan säilön. Arvelin nimittäin heti, että muuten me saadaan kohta tapetoida seinät piirustuksilla (joka ei huono ajatus olisi tosin sekään).

  sannika: Kiitokset :) Joku sellainen pitänee kehitellä tuonne tytön "muistojen laatikkoon" aikoinaan. Mutta josko sen työstäisi vasta sitten, kun typy on itsekin isompi ja pääsee niin ollen osalliseksi koostamiseen paremmin. Hmm hmm...

  ReplyDelete
 12. Lovely, simply lovely! Thank you for sharing!

  ReplyDelete
 13. I love these! I also love your words, although I don't understand them. What is a Moomin and a hemulin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you :)

   Moomin and hemulen are both charactres in Tove Jansson's (children's) books. They are popular here among young and old.

   You can find more info for example here: http://en.wikipedia.org/wiki/Moomin

   Delete

Thank you so much for taking the time to leave a comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...